Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet – Voor het eerst naar een helderziend medium

Uit: Wellness Magazine – Spiritualiteit editie – jaargang 4 – nr 4 – oktober- december 2014

Noem me bekrompen, maar bij het woord spiritualiteit denk ik al gauw aan waarzeggers die in hun glazen bol staren en voorspellen dat je nog vijf jaar te leven hebt. Of aan Char, het tv-medium dat na veertien pogingen nog steeds de beginlet­ter van een overleden persoon niet heeft geraden. Mijn eigen ervaring met waarzeggerij? Nul. Voor mij geen nare ‘meng je morgen vooral niet in het verkeer’-adviezen of dramatische ‘jij zult alleen sterven’- uitspraken. Tot voor kort in elk geval. Speciaal voor deze column beleefde ik onlangs mijn eerste spi­rituele ervaring. Ik zette mijn vooroordelen opzij en bezocht Sjaan van der Gaauw, een helderziend en heldervoelend medium.

Sjaan staat die dag op een spirituele beurs. Een ruimte vol stands met tarotkaarten, engelenbeelden, mag­netische armbanden en Tupperware-producten (welke hoort niet in het rijtje thuis?). Ik doe een poging om mijn ietwat bedenkelijke gedachten stop te zetten. Straks worden ze door helderzienden gelezen…

Een beetje gespannen neem ik plaats bij de stand van Sjaan. Bang om dingen te horen die ik niet wil weten. Als Sjaan aangeeft dat ze geen grootse voorspellingen doet, maar slechts inzicht geeft in mijn huidige situatie, het pad dat ik bewandel en mijn uiteindelijke doel, ben ik gerustgesteld.

De waarzegkaarten van Madame Lenormand worden tevoor­schijn gehaald. Om mijn eigen energie er in te leggen, mag ik de kaarten zelf schudden en er vervolgens tien op gevoel uitkiezen. Dat vind ik lastig, mijn gevoel, als het om een pak kaarten gaat. En helemaal als die kaarten de basis vormen van de boodschappen die ik uiteindelijk ontvang. Sjaan legt de kaarten op een paars, fluwelen doek op tafel en begint ze te ‘lezen’. Ik zal jullie de details over mijn persoonlijke leven besparen, maar ik ben oprecht verrast en geraakt door wat ze zei. Ik kon niet alles wat ze zei plaatsen, maar er waren genoeg momenten dat ik mij afvroeg hoe ze dit allemaal kan weten.

Na deze positieve ervaring volgt – op mijn verzoek – een kort consult over het contact met mijn overleden moeder. Ik twijfelde of ik dit moest doen. Vooral omdat ik toch wat sceptisch ben over ‘dodenpraat’, maar ook omdat ik bang ben voor wat ik ga horen. Misschien zijn het wel verwijten. Dat ik minder moet bankhangen en wat vaker mijn moeders graf moet bezoeken bijvoorbeeld. Waarom ik het toch heb gedaan? Nieuwsgierigheid. En ook omdat ik een eventueel indirect contactmoment met mijn lieve moeder niet aan me voorbij wil laten gaan. En ik ben blij dat ik het heb gedaan. Het voelde niet alsof Sjaan contact met mijn moeder had, maar meer alsof ze door een bepaalde energie informatie en boodschappen over/van haar binnenkreeg. Of zoiets. Ik weet het ook niet precies. Haar woorden bezorgden me in elk geval kippenvel en het voelde alsof mijn moeder er toch een beetje bij was. En nee, geen verwijten gelukkig.

Met betraande ogen neem ik de trein terug naar huis. Sjaan benoemde echt concrete dingen over mijn moeder die ze niet kan weten. Heel apart. Of ik nu ineens pro-waarzeggerij ben? Neuh. Ik denk nog steeds dat er genoeg ‘helderzienden’ zijn die de boel oplichten. Ik geloof wel dat er mensen zijn die meer zien en voelen dan de gemiddelde persoon. Zoals Sjaan, die helemaal niet zweverig overkomt en inzichten geeft in plaats van keiharde voorspellingen. Zonder glazen bol en zonder veertien mislukte beginletterpogingen.

Pluspuntjes:

  • Sjaan komt nuchter en down to earth over en daardoor voelde ik me op mijn gemak.
  • Vooraf wil Sjaan geen informatie of gegevens van of over mij (of mijn moeder) weten, zodat ik meer vertrouw op de boodschappen die ik van haar krijg. Dat gaf me ook meer vertrouwen in haar.

Minpuntje:

  • Soms benoemde Sjaan iets uit het heden of verleden wat ik niet herkende. Kon ik het gewoon niet (direct) plaatsen, krijgt zij de onjuiste informatie binnen of geeft zij het verkeerd door? Dat bracht me soms in verwarring. 

Eerste keer en ook de laatste keer?

Hoewel ik het een hele bijzondere ervaring vond en ik echt geraakt werd door Sjaans woorden, verwacht ik niet dat ik vaker een medium ga bezoeken. Ik voel simpelweg niet de sterke behoefte om inzichten te krijgen over mijn huidige leven of mijn toekomst. Ik laat me gewoon verrassen :-)

Leave a Reply