Een hel van een week – Voor het eerst Helweek – dag 1

HelweekIk was niet gelukkig op mijn werk, nam ontslag en besloot om me te verdiepen in wat mij wél gelukkig maakt. Wat vind ik belangrijk? En wat zijn mijn dromen en doelen? Om deze vragen te kunnen beantwoorden en tot nieuwe inzichten te komen laste ik een helweek ik. Voor Wellness Magazine hield ik mijn ervaringen bij in een dagboek. Ook deel ik deze belevenissen de komende week dagelijks met jullie.

Eerst even een korte uitleg over helweek. Met zijn zelfhulpmethode en gelijknamige boek Helweek inspireert de Noorse mental coach Erik Bertrand Larssen je om uit je comfortzone te stappen en je dagelijkse routine te doorbreken. Een week om jezelf persoonlijk te ontwikkelen en je grenzen te verleggen. Een week die je altijd bij zal blijven. Steeds meer mensen wagen zich aan het intensieve dagelijkse programma dat maandag om 5.00 uur start en zondag om 22.00 uur eindigt. En ik dus ook.

De helse regels op een rijtje:

 • Start maandagochtend en stop zondagavond
 • Sta elke ochtend om 5.00 uur op
 • Ga elke avond om 22.00 uur naar bed
 • Werk extreem hard, wees gefocust en plichtsgetrouw
 • Wees bewust van jouw modus en focus
 • Ga weloverwogen om met verschillende rollen
 • Wees de hele week positief en handel oplossingsgericht
 • Wees daadkrachtig en proactief
 • Neem kwalitatieve rust
 • Besteed extra aandacht aan kleding en uiterlijk
 • Laat alle privéaangelegenheden tot de avond wachten
 • Gebruik geen social media onder werktijd
 • Beperk gesprekken met collega’s tot een minimum
 • Sport minstens één keer per dag
 • Eet de hele week gezond
 • Laat de tv uit

Maandag. Om 5.00 uur rukt een schel geluid mij bruut uit mijn slaap. Met één oog werp ik een blik op de boosdoener: een old school analoge wekker, twee meter van mij vandaan. Geen smartphone-wekfunctie voor mij de komende week. Dag 1 van Bertrands helweek staat namelijk in het teken van vaste gewoontes. Goede gewoontes versterk je, slechte gewoontes verander je. En hoewel de sluimerfunctie voor mij dé oplossing is om de ochtenden draaglijk te maken, ziet mijn Noorse coach mijn snooze-gedrag toch echt als een slechte gewoonte.

Omdat ik die helse regels niet aan mijn laars wil lappen, zit ik om 5.10 uur met gepoetste tanden in sportpak op mijn yogamatje. Ik probeer mijn krakende ledematen in dezelfde posities als mijn YouTube-yogajuf te brengen en sluit af met een meditatiesessie. Daarna nestel ik me met een groene smoothie op de bank om in Helweek en in andere zelfhulpboeken te lezen. Wat extra motivatie kan ik wel gebruiken op dit tijdstip.

Rond 6.30 uur stap ik naar buiten voor een stevige ochtendwandeling. Het is rustig en ondanks de motregen voel ik mij bijzonder goed. Ik ben veel actiever dan die luiwammesen die nu nog op een oor liggen. Ineens begint het harder te regenen. Ik keer niet om; het is immers helweek. Stiekem hoop ik dat de bui zo voorbij is. Helaas. Een halfuur lang loop, ren, sprint en strompel ik door de stromende regen. Wat een hel! Maar zoals Bertrand steeds benadrukt: na het afzien geniet je extra veel van de fijne dingen, zoals een warme douche. En dat klopt. Ik voel me fit en kan er weer tegenaan!

Ik vink de ene taak na de andere van mijn takenlijst af en breng mijn goede en mijn slechte gewoontes in kaart. Oei, confronterend. Dan stuit ik op de vier Facebookmeldingen op mijn telefoon. Ik mag vanavond pas kijken hoeveel likes ik met mijn bericht van gisteravond heb binnengesleept. Daar houd ik mij aan. Met moeite. Om nog even flink uit mijn comfortzone te stappen, besluit ik om voor het eerst boodschappen te doen met een zelfscanner.

’s Avonds lees ik op de bank een boek en check ik Facebook (yes, veel likes!) en Instagram. De tv laat ik braaf uit. Helweek bevalt me wel. Ik ben heel productief, veel energieker dan normaal en pak genoeg rust. Zo’n helweekdag lijkt wel vijfendertig uur te duren. Rond 21.45 uur duik ik mijn bed in. Dag 2, kom maar op!

Leave a Reply