Voor het eerst een luisterboek ‘lezen’ met Storytel

Voor het eerst een luisterboek

Ik houd meer van boeken dan van lezen. Wekelijks struin ik boekhandels af om de nieuwste exemplaren vast te houden, door te bladeren en te ruiken (laat me). En probeer zo’n boek dan maar eens niet te kopen. Helaas gaat het uitlezen ervan me minder goed af. Ben een held in het aanschaffen van boeken die ik na een paar bladzijdes, soms hoofdstukken, wegleg of inwissel voor een nieuwer exemplaar. Lezen vergt namelijk focus en concentratie en dat vind ik – bij de start van een nieuw boek – nogal lastig. Na een kwartier check ik Instagram al weer, loop ik door de supermarkt of zit ik achter mijn laptop. Soms gebeurt het tegenovergestelde. Dan zit ik zó in het boek dat ik alles om me heen vergeet en mezelf verwaarloos. Tanden poetsen, plassen, drinken, koken, en eten schieten er dan bij in.
Voor dat probleem heb ik nu een oplossing: het luisterboek.

Voor het eerst een luisterboek 'lezen' met StorytelHet luisterboek maakte mijn leven op 31 december 2015 een stukje draaglijker. In deze blogpost kun je lezen dat ik oudejaarsdag altijd met mijn vingers in mijn oren doorbreng. Nogal saai, want met dichtgeknepen oren kun je geen tv kijken (met geluid), niet langs de oliebollenfoto’s van Facebookvrienden scrollen en ook een boek lezen wordt lastig. Met een koptelefoon op harde muziek luisteren doe ik alleen tijdens noodmomenten – lees: toiletteren en een oliebol eten. Weinig tijdverdrijf dus. Tót ik aan de luisterboekencollectie van de plaatselijke boekhandel dacht. Ik keek er weleens bij, maar vond ruim twintig euro voor een nepboek dat niet eens in je kast schittert veel te duur. Na een zoektocht op Google stuitte ik op Storytel. Een digitale abonnementsdienst waarbij je voor een vast bedrag per maand onbeperkt audioboeken kunt luisteren op je telefoon of tablet. Léuke audioboeken, zag ik toen ik de bijbehorende app downloadde. Ik schreef me in voor een gratis proefabonnement, klikte een boek aan, zette mijn koptelefoon op en luisterde mijn eerste audioboek met het volume op standje slechthorend waar alleen de illegale vuurwerkbommen van mijn overbuurman doorheen knalden. Een dag later had ik sinds lange tijd een boek uitgelezen – eh, afgeluisterd.

Voor het eerst een luisterboek 'lezen' met StorytelIn het begin is het wennen, zo’n stem die je voorleest alsof je een klein kind bent. Ook het concentratieprobleem speelt het eerste kwartier van een nieuw boek weer op. Maar in tegenstelling tot het lezen van een boek, hoef je voor een audioboek niet per se tijd vrij te maken. Ik luister in de trein, tijdens het koken en afwassen en ben al meerdere keren een stuk gaan wandelen met mijn audioboek op de achtergrond. Moet ik plassen, tanden poetsen of wil ik Facebook checken? Geen probleem, die verteller leest wel verder, al moet je soms wel een stukje terugspoelen. Mijn lievelingsluistermoment is in bed. Dan stel ik de slaaptimerfunctie in op 15 minuten (of op meer of minder minuten, afhankelijk van hoe moe ik ben) en dan laat ik me heerlijk in slaap lezen. Superfijn! Na 15 minuten stopt het boek automatisch, zodat je de volgende dag weet waar je gebleven bent. Hoe handig?! En weet je wat het mooie is? Je krijgt geen lamme arm van het vasthouden van een boek.

Inmiddels ben ik door mijn proefperiode heen en betaal ik €9,99 per maand voor onbeperkt boeken luisteren. Storytel is daarmee de Netflix en Spotify onder de audioboeken. Het aanbod vind ik verrassend groot en veelzijdig. De categorieën variëren van romans tot managementboeken, van biografieën tot (erotische) thrillers en van kinderboeken tot poëzie.

Voor het eerst een luisterboek 'lezen' met StorytelOf mijn boekenverslaving nu is afgenomen? Nee joh, de boekhandel heeft nog steeds een goede klant aan mij. Een betere misschien wel. Want nu ik een paar audioboeken uit heb en in die flow zit, ben ik meer gaan lezen. Mooi vormgegeven boeken of romans die mij echt aanspreken wil ik sowieso vasthouden, ruiken, doorbladeren en lezen. Lekkere wegleesverhalen, thrillers, korte verhalen en lezingen/hoorcolleges luister ik via Storytel. Het boek PAAZ staat zowel op mijn fysieke als op mijn digitale boekenplank. Fijn om af te wisselen.
Op 31 december – voor mij officieel de dag van het luisterboek – wil ik minimaal dertig boeken uit hebben. Het maakt me niet uit of ik dat doel lezend of luisterend behaal.

Pluspuntjes:

  • Oudejaarsdag is een stukje minder erg;
  • Je hoeft er niet per se tijd voor vrij te maken;
  • Koken, afwassen, stofzuigen en bewegen is minder erg met een luisterboek op de achtergrond;
  • Je valt er héérlijk bij in slaap;
  • Geen lamme arm omdat je geen boek hoeft vast te houden;

Minpuntjes:

  • Voor Storytel betaal je wel €9,99 per maand die in mijn geval bovenop mijn boekaankopen komen. Losse luisterboeken zijn veel duurder;
  • Soms ben ik teveel met andere dingen bezig en mis ik het verhaal. Gevolg is: steeds terugspoelen.

Eerste keer en ook de laatste keer?

Op dit moment ben ik nog megaenthousiast en mijn digitale boekenplank wordt voller en voller. Mocht ik de luisterboeken zat zijn, dan zeg ik gewoon mijn abonnement op!

Leave a Reply