Gewichtloos drijven in een mini Dode Zee – Voor het eerst floaten

Uit: Wellness Magazine – Reizen editie – jaargang 4 – nr 1 – januari-maart 2014

‘Floaten verlicht mentale en fysieke stress. Binnen enkele minuten voelt u zich gewichtloos worden en lijkt het alsof u op een eindeloze zee drijft.’ Ik las deze woorden op het juiste moment. Een zwak moment. De weegschaal maakte me die och­tend namelijk pijnlijk duidelijk dat het verorberen van grote hoeveel­heden oliebollen ook grote gevolgen heeft. Je verre van gewichtloos voe­len is één van die gevolgen. Mentale stress ook.

Tijd om te floaten dus. Gewichtloos drijven op zeer zout water in een cabine. De Dode Zee, maar dan dichter bij huis en íets kleiner. Ik maakte een afspraak bij Koan Float in Amsterdam. Een beetje gespannen was ik wel, maar de informa­tie op de site stelde me ietwat gerust. Je kunt niet verdrinken als je in slaap valt en zelfs claustrofoben ontspannen in de floatcabine.

Een medewerker van Koan Float legde alles uit. Het licht en de muziek bedien ik met de knoppen in de cabine en via de intercom houd ik contact met de receptioniste. Ik nam mezelf voor om geen misbruik te maken van deze functie.

De grootte van de floatcabine viel me mee. Ik deed de klep dicht en het licht en de muziek uit. Geen prikkels voor mij. Na een tijdje besefte ik dat mijn hoofd ook zonder ondersteuning van mijn handen bleef drijven. Het gewichtloze gevoel was heerlijk. Ik werd gedra­gen door het zoute water dat geen last leek te hebben van een oliebolletje meer of minder. Hoewel mijn lichaam vrij snel ont­spande, had ik soms toch de drang om mijn armen en benen te bewegen. Na twee zeer zoute druppels in mijn oog was die drang abrupt voorbij. De constante gedachtestroom in mijn hoofd nam af. Ik herinner mij nog dat ik me afvroeg hoelang ik al lag te drijven. Het volgende moment ging het licht in de cabine langzaam aan en uit. Een zachte stem klonk door de ruimte. “Het is tijd. Wil je eruit komen?” Het duurde even voordat ik het licht en geluid kon plaatsen. Ik sliep niet, maar was ook niet wakker. Een soort roes. Een aparte, maar prettige ervaring.

Na het floaten douchte ik het zout van mijn lichaam en maakte ik volop gebruik van heerlijke Rituals-producten. Gewichtloos was ik niet meer, maar mijn lichaam voelde nog een hele tijd soepel en licht aan.

Het volgende weegschaal­moment stel ik nog even uit. En anders duik ik daarna gewoon weer de floatcabine in. Tientallen oliebollen weggewerkt? Niets van te merken.

Pluspuntjes:

  • Re-laxed.
  • Je voelt je heel licht.

Minpuntje:

  •  Teveel bewegen (wat ook niet de bedoeling is) wordt afgestraft met superzoute druppels in oog of mond. Niet zo prettig.

Eerste keer en ook de laatste keer? Dit ga ik wel vaker doen!

Leave a Reply