Een prima ballerina – Voor het eerst ballet

Uit: Wellness Magazine – Gezondheid editie – jaargang 4 – nr 2 – april-juni 2014

Balletfilm Black Swan heb ik vijf keer gezien. Iedere keer droom ik weer weg bij Natalie en Mila die met hun ranke lichamen de sierlijkste bewegingen maken. En iedere keer houd ik mezelf voor: een 24-jarige die nog nooit een barre van dichtbij heeft gezien, is vast niet te oud voor een glansrijke balletcarrière. De mensen in mijn omgeving halen me vervolgens uit die droom en raden mij aan om het gewoon bij mijn wekelijkse uurtje Zumba te houden.

Toch houd ik altijd een zwak voor ballerina’s. Voor de spitzen aan hun voeten, de knot in hun haren en de roze maillot om hun benen. Toen ik las over de barre workout van TrippleShape sprong ik een – sierlijk – gat in de lucht. Een perfecte en laagdrempelige manier om kennis te maken met ballet. Volgens de site van TrippleShape creëer je met de barre workout het gestroomlijnde figuur van een danser. Kom maar op met die barre!

Balletpakjes zijn volgens oprichtster en instructrice Gladys niet nodig. Haren mogen uit de knot en in plaats van Bach hoor je de klanken van Beyoncé. Ietwat teleurgesteld was ik wel. Ik zag mezelf al in tutu en op spitzen door de lucht zweven.

De les is een combi van ballet, yoga en pilates. Na een swingende warming-up kwamen de balletoefeningen. Goed uitrekken is belangrijk. Jezelf centimeters langer maken. Met mijn één meter eenenzestig kan ik elke extra centimeter goed gebruiken, dus ik stretchte alsof mijn leven ervan afhing. Ook mijn balans werd op de proef gesteld. Uiterst geconcentreerd stond ik op één been. Totdat ik mijn evenwicht verloor, wild met mijn armen spartelde en daarmee zo’n vier andere geconcentreerde deelnemers uit hun balans haalde. De oefeningen waren zwaarder dan verwacht. Mijn billen brandden, mijn kuiten trilden en in de spiegel zag ik dat de blik op mijn gezicht wel eens fraaier was geweest.

We rondden de workout af met wat yoga en pilates. Na de les voelde ik de spierpijn tot in mijn vingers en had ik het idee dat ik centimeters langer was. Het was een superleuke ervaring.Ook zonder knot, Bach en tutu kwam de ballerina in mij naar boven. “Je hebt het goed gedaan. Prima!”, complimenteerde Gladys mij na afloop. En ik kreeg weer hoop. Misschien zit die balletcarrière er toch in. Misschien ben ik toch een ballerina. Een prima ballerina.

Pluspuntjes:

  • Een laagdrempelige manier om de ballerina uit te hangen
  • Je traint je hele lichaam terwijl de tijd voorbij vliegt
  • De afwisseling (je hangt niet een uur lang aan die barre)

Minpuntjes:

  • Balletpakjes, tutu’s en spitzen zijn niet nodig. (Maar je wordt de les vast niet uitgezet als je wel geheel in ballettenue verschijnt.)

Eerste keer en ook de laatste keer? Als deze ballet-workout in de toekomst in het oosten van het land wordt gegeven, meld ik me zeker aan. Een superleuke manier om aan je lichaam te werken.

Leave a Reply